Jag har ägnat lite tid åt att reflektera över lycka och framgång. Det kan tyckas vara samma sak men är det egentligen det? Finns det ett samband mellan begreppen och kanske till och med ett beroende? Åt vilket håll i så fall? Är man lycklig för att man är framgångsrik? Eller är man framgångsrik för att man är lycklig?
Vad är lycka?
Jag började med att djupdyka i begreppet Lycka. Köpte en massa böcker och läste en massa artiklar. Jag upptäckte att många, många fler än jag är intresserade av att förstå lyckan och att lära sig skapa mer lycka.
Trots att lyckan verkar vara ett svårfångat tillstånd så är det många som försöker. På senare år har det forskats mycket om lycka och även lanserats ekvationer där graden av lycka ska kunna räknas ut matematiskt1,2,3. Handelshögskolan i Stockholm har till och med instiftat en professur i lycka!4
Enligt Svenska Akademiens ordlista (SAOL) har lycka två betydelser:
1) känsla av högsta glädje och välbefinnande
2) framgång; tur: ha lycka med sig
Aha, så lycka kan vara både en känsla och ett resultat av en prestation eller ren tur. Resultatet ”att ha lycka med sig”, dvs att ha framgång.
Vad är framgång?
OK, om vi vänder på det då, vilken betydelse har framgång enligt SAOL?
1) ha framgång, lyckas väl
Framgång har tydligen endast med resultatet att göra. Framgång är ingen känsla. Framgång är ett gott resultat som kan bedömas.
Hur hänger de ihop – finns det ett beroende?
För att kunna göra analysen från inledningen så behövde jag fundera på om lycka och framgång kan finnas utan varandra. Kan man vara lycklig utan att vara framgångsrik? Ja visserligen blir det sannolikt svårare att vara lycklig om man inte lyckas väl med något i sitt liv. Om man inte har framgångsrika resultat på något som helst område, varken till följd av prestation eller tur. Men eftersom känslan av lycka kan uppkomma även på andra sätt, t.ex. av sinnesintryck, omgivningen eller de egna tankarna, så kan lyckan faktiskt kännas även utan framgång.
Tvärtom då, kan man vara framgångsrik utan att vara lycklig? Kan man, trots att man lyckas väl med det man tar sig för i livet, till och med vara olycklig? Jag kunde konstatera att svaret på den frågan är ja. Behövde bara öppna vilken skvallertidning som helst för att konstatera att – jo, det kan man tydligen!
OK, så med andra ord finns det inget tvingande beroende mellan lycka och framgång.
När jag konstaterat det så började jag fundera på vilket som är mest eftersträvansvärt, lycka eller framgång? Om man vill lära sig skapa mer lycka, var ska man börja?
Att sträva efter – lycka eller framgång?
Att både känna lycka – alltså en känsla av högsta glädje och välbefinnande – och att vara framgångsrik i det man gör måste ju vara det ultimata! Men eftersom framgången är ett resultat av vår prestation eller tur, finns det en inneboende risk i att sträva efter framgång. De olika aspekterna av framgång är ju nämligen mätbara. Pengar är mätbart. Titlar är mätbart. Bilar, båtar, resor är mätbart. Antal följare i sociala medier är mätbart. Även om man når framgång finns oftast någon som har mer och den jämförelsen kan skapa stress.
Lyckan däremot, är inte mätbar. Lyckan kommer inifrån, den är ju en känsla som ingen annan kan hjälpa till att bedöma. Lyckan kan inte påverka något alls i den yttre världen. Vare sig rikedom, anseende eller något annat som stärker egot (eller ”vill ha-hjärnan” som den kallas i boken Lyckobalansen).5
Inte konstigt då att många väljer att sträva efter det som kan mätas och synas. Människan är ju en social varelse och påverkas av andras bedömning. Det är lätt att tro att vägen till lyckan går via framgången och ansträngningarna att förbättra livet inriktas då på de åtgärder som leder till mätbara resultat.
Fokusera på lycka istället för framgång
Vad händer om man tänker om? Släpper strävan efter framgång och istället fokuserade på att känna fler lyckostunder?
Jag tror personligen att det är vägen framåt. Vi riskerar utplåna oss själva och planeten i den eviga jakten på framgång. Och inte bara att ha mera. Även att vara bättre än andra. Ha rätt tro (religion) och åsikter. Egot älskar framgång, makt och pengar. Kan aldrig få nog eftersom begären inte kan mättas utifrån.
Genom att fokusera på känslan av lycka istället så tystnar ”vill-ha hjärnans” krav. Åh så skönt! Hur skapar man då mer lycka enligt alla dessa kloka författare?
Det finns några tips som återkommer:
- Umgås med dom du tycker om. Familj, vänner, goda kollegor. Frigör tid till detta.
- Träna på att känna och uttrycka tacksamhet.
- Sitt still och andas. Slappna av och känn livet i kroppen. Njut av att finnas till.
- Småprata med främlingar, hälsa och möt andra människors blick.
- Var snäll mot dig själv. Påminn dig varje dag om att du duger som du är och kan släppa prestationskraven.
En utökad mission för Marknadsmotivation
När jag nu igen fokuserar på den egna verksamheten som konsult och interimsmarknadschef, så vill jag verkligen bidra till företags- och samhällsklimat där både lycka och framgång är lika viktiga. För det är nog inte bara Handelsstudenterna som skulle behöva få in lite lycka på schemat?6 😊
- Mo Gawdat, författare till boken ”Solve for Happy” skapade denna ekvation: ”Lyckan är lika med eller större än händelserna i ditt liv, minus dina förväntningar på hur livet ska vara.” ↩︎
- Psykologen Martin Seligman skapade ekvationen H=S+V+C, dvs Lycka (H) är summan av tre faktorer: den medfödda, genetiska graden av lycka (S), faktorer man själv kan påverka (V) och slutligen , and livsförhållanden, händelser utanför den egna kontrollen (C). Enligt Seligman hade dessa faktorer olika tyngd S = 50%, V = 40%, and C = 10%. ↩︎
- Neuroforskarna på University College London ville inte vara sämre och har även de lanserat en egen ekvation som matematiskt räknar ut graden av lycka: (t)=w0+w1∑j=1tγt−jCRj+w2∑j=1tγt−jEVj+w3∑j=1tγt−jRPEj.
Detta betyder i huvudsak – sänk dina förväntningar, men inte så långt att det gör dig olycklig. Gör detta, och du kommer att uppnå optimal lycka. ↩︎ - Micael Dahlen blir världens första professor i lycka ↩︎
- Rangan Chatterjee, Lyckobalansen ↩︎
- Lycka på schemat för alla nya Handelsstudenter ↩︎
Lämna ett svar